Welke held kies jij?

Zoek jij een probleemoplosser, expert op de achtergrond of vertrouwenspersoon? Jouw juridische held vind je onder ons Superhelden-menu-item.

MAIL ONS BEL ONS

5 STARTTIPS VOOR JOUW WEBWINKEL

(Deel 1)

Bij de start van jouw webwinkel moet je op zoveel zaken letten. Wij geven je - om juridische scherp te blijven - hieronder de eerste 5 belangrijke starttips voor jouw webwinkel.

1. Welke rechtsvorm?

Onderneem je het alleen of heb je een zakenpartner? Heb je onderzoek gedaan naar de risico’s die je loopt bij verkoop via de webshop, en hoe beschermt wil je zijn tegen deze risico’s? De keus van een eenmanszaak, vennootschap onder firma, besloten vennootschap, etc., heeft invloed op de mate van aansprakelijkheid die je op je neemt.

De keus voor een rechtsvorm heeft fiscale gevolgen. Heb je bekeken welke invloed de startersaftrek, zelfstandigenaftrek of MKB-winstvrijstelling op jouw financiële bedrijfsvoering kan hebben de eerste tijd?

Tenslotte is de keus voor een rechtsvorm ook bepalend of je wel of niet naar de notaris moet voor oprichting. Bij een eenmanszaak ga je zelf voor inschrijving naar de Kamer van Koophandel, maar bij een besloten vennootschap heb je wel een notariële akte nodig van oprichting voordat je jezelf kunt inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Zo zijn er bij iedere rechtsvorm belangrijke stappen te nemen.

Het is verstandig de tijd te nemen om een keus te maken voor de rechtsvorm van jouw nieuwe webwinkel. De rechtsvorm moet helemaal bij jou en jouw persoonlijke situatie passen.

2. Bedrijfsnaam en merk?

Heerlijk om een eigen handelsnaam te verzinnen voor jouw webwinkel. Ga je aan de slag met een hele creatieve versie of pak je eerder een handelsnaam waar in een klap duidelijk is wat je verkoopt?

Het is goed om het register van de Kamer van Koophandel online te controleren of jouw naam nog voldoende uniek is en niet of een collega in dezelfde branche al dezelfde naam voert. Soms is het geen probleem als een ander de bedrijfsnaam al heeft, bijvoorbeeld als dit bedrijf in een heel andere brachte of ander vakgebied zit.

Een merk is iets anders dan een handelsnaam. Denk aan Unilever (de handelsnaam) en de merken die zij voeren (Calvé, Blue Band, Unox). Een merk moet je deponeren; een handelsnaam alleen inschrijven. Een depot kost geld en wordt alleen geregistreerd als jouw merk voldoet aan bepaalde voorwaarden. Denk eens na of je een merk wilt opbouwen of dat je een handelsnaam alleen voldoende vindt.

Laat je adviseren door een jurist die start-ups begeleidt. Wij helpen je graag.

3. Algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn de spelregels waaronder jij jouw diensten of goederen verkoopt via de webshop. Een webshop is juridisch gezien een koop op afstand en heeft andere spelregels dan een koop gesloten vanuit een 'gewone' winkel. Weet jij wat de verschillen zijn?

De verleiding is groot om de algemene voorwaarden te kopiëren van een collega of grote speler op de webshopmarkt (Bol.com, Zalado.nl, etc.). De vragen die je jezelf moet stellen is (1) of jij bent te vergelijken met jouw collega of de grote spelers op de webwinkelmarkt en (2) of jouw belangen voldoende zijn gedekt in de algemene voorwaarden die je wil gaan gebruiken. Het is geen overbodige luxe om te zorgen dat de juridische basis van jouw kernactiviteit (verkoop via jouw webshop) helemaal in orde is.

4. Alleen of met medewerkers?

Kan je het werk vanuit de webshop alleen of met jouw zakenpartner aan of heb je (soms) extra handjes nodig? Hoe ga je deze extra handen regelen als de noodzaak er ineens is? Welke risico’s loop je bij de inzet van extra handen?

Er zijn veel varianten om extra inzet te regelen, waaronder arbeidskrachten, uitzendkrachten en zelfstandigen. Aan elke variant zitten voor- en nadelen, en welke past het beste bij jou en jouw onderneming? Er is goede informatie over dit onderwerp te vinden op internet, maar het is beter om je - na jouw onderzoek via internet - ook te laten informeren door een jurist die jouw onderneming goed kent of leert kennen.

5. Vergunning?

Soms heb je voor de verkoop van jouw diensten of goederen een vergunning nodig. Dit is mede afhankelijk van de branche waarbinnen je actief bent en of je een opslag/magazijn wilt hebben voor hetgeen je verkoopt. Bekijk goed voordat je start of je alle benodigde vergunningen hebt. Het voorkomt financiële schade/boetes of mogelijke stillegging van jouw webwinkel.

We hebben je hierboven 5 tips gegeven, maar er zijn nog meer tips die we met je wil delen. De volgende keer komen de volgende tips, waarmee je aan de slag kan gaan. Wil je eerder van onze juridische expertise gebruik maken, neem dan gerust contact  met ons op.

Fotobron

MAIL ONS BEL ONS

Welke held kies jij?

Zoek jij een probleemoplosser, expert op de achtergrond of vertrouwenspersoon? Jouw juridische held vind je onder ons Superhelden-menu-item.

MAIL ONS BEL ONS