recht-wel--groot-

Jurist versus Advocaat

Wat is nu toch het verschil tussen een jurist en een advocaat? En is er wel een verschil? Ja, dat er is er zeker en dat zullen we hieronder uitleggen, want het verschil is voor jou belangrijker dan je misschien denkt.

1. Verschil in prijs

Een advocaat rekent gemiddeld bezien een hogere (uur)prijs dan een jurist. Dat is mede gelegen in het feit dat de bedrijfskosten van een advocaat (met kantoor en secretariaat) hoger liggen dan de bedrijfskosten van een jurist. Dit prijstechnische voordeel van een jurist wordt doorvertaald in onze (uur)prijs.

De ervaringsjaren en expertise tellen bij advocaten mee in de hoogte van de uurprijs. Recht Wel Juristen & Mediators rekent een vaste prijs ongeacht de expertise die je van ons vraagt. Onze ervaring is breed, verdiept en we hebben genoeg vlieguren gemaakt. Een vaste uurprijs is helder en duidelijk voor jou en ons.

De uurprijs van Recht Wel Juristen & Mediators is voor particulieren 120 euro ex. BTW en 140 euro ex. BTW voor ondernemers en organisaties. Dat is al snel 100 euro per uur verschil in jouw voordeel. Ook geven we vaste prijzen / fixed fees voor opdrachten die in tijd goed in te schatten zijn. Denk daarbij aan een vaste prijs voor (controle van) contracten en algemene voorwaarden.

2. Verschil in opleiding?

Een jurist heeft een opleiding Recht afgerond. Marjel Sterrenberg en Naomi van Hulst-Sukel hebben beide de opleiding Recht aan de universiteit met succes tot een einde gebracht. De juristen 'oude stijl' hebben de opleiding Recht afgerond aan de universiteit; juristen 'nieuwe stijl' kunnen zowel universitair als hbo zijn afgestudeerd. Sinds 2002 is er namelijk ook een HBO-opleiding recht.

Om een advocatentoga te mogen dragen heb je naast een universitaire studie Recht ook een (afgeronde) opleiding nodig via de Nederlandse Orde van Advocaten (NOVA). Je bent dan ingeschreven als advocaat bij de NOVA en je blijft ingeschreven als je na 3 jaar succesvol jouw aanvullende studie bij hebt doorlopen.

Marjel Sterrenberg heeft haar advocatenstudie gevolgd van 2001 tot 2004 en deze studie succesvol afgerond. Marjel is in het totaal 9 jaar werkzaam geweest als advocaat. Je krijgt daar dus de ervaring van een advocaat voor de prijs van een jurist. Een groot voordeel voor jou.

3. Verschil in procesbevoegdheden

Een jurist en een advocaat mogen beide procederen. Een advocaat mag alleen iets meer op procesrechtelijk gebied dan een jurist. Het starten van een kort geding of het leggen van beslag is voorbehouden aan een advocaat. Een jurist kan echter net als een advocaat ook procederen in arbeidszaken, huurzaken, zaken tot een bedrag van € 25.000,-- en bestuurszaken. We gaan graag voor je aan de slag!

Heeft een jurist of advocaat meer proceservaring? Het is afhankelijk van de soort zaken die een jurist of advocaat oppakt of deze een procestijger is. Beiden kunnen meer in de advies- of procespraktijk werkzaam zijn.

Als Recht Wel Juristen & Mediators een procedure krijgt waar zij helaas niet procesbevoegd is, dan werken wij samen met sterke en regionale advocatenkantoren met dezelfde hartwaarden als ons. We laten je niet zomaar los, maar gaan samen met jou en de advocaat het verdere traject in.

4. Ervaren onderhandelaars

Een advocaat en een jurist zijn allebei ervaren in het voeren van onderhandelingen. Het voordeel van een jurist is dat de inhoud van de onderhandelingen in een juridische procedure bij een rechter mogen worden prijs gegeven. Dat mogen advocaten onderling - vanwege de gedragsregels waaraan ze zijn gebonden - niet zondermeer. Als ons gebrek aan beroepsgeheim de onderhandelingen met een advocaat frustreert, dan kunnen we hier in onderling overleg maatwerkafspraken over maken.

5. Permanente scholing

Juristen kunnen zich permanent scholen en een advocaat is dat verplicht. Omdat Recht Wel Juristen & Mediators scholing en behoud van juridische expertise belangrijk vindt, volgt Marjel Sterrenberg periodiek cursussen en Naomi van Hulst zich aangesloten bij het Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Op deze wijze blijft onze kennis en kunde up-to-date.

6. Gedragsregels

Een jurist of mediator hoeft zich niet te houden aan gedragsregels. Een advocaat moet houden aan gedragsregels. Omdat Recht Wel Juristen & Mediators de meerwaarde inziet van gedragsregels, heeft Naomi van Hulst zich aangesloten bij de beroepsorganisatie MfN waar gedragsregels gelden voor de aangesloten professionals. Marjel Sterrenberg hanteert vrijwillig voor een groot gedeelte de beroepsregels vanuit de advocatuur.

7. Samenwerking

De samenwerking tussen Recht Wel Juristen & Mediators en advocaten uit ons netwerk is nauw en plezierig. We werken samen met advocaten die onze hartwaarden delen. Onze opdrachtgevers profiteren van deze samenwerking op meerdere manieren. In de prijsstelling, in de onderlinge afstemming en in de sfeer van samenwerken en communiceren. Uiteraard vinden wij het wel leuk om met een knipoog een plaagstoot uit te delen naar de advocatuur.

MAIL ONS BEL ONS

onze helden

  • sfeerfoto

Welke jurist kies jij?

Zoek jij een toezichthouder, bedrijfsjurist of mediator? Neem dan contact met een van onze juristen op.

MAIL ONS BEL ONS
Powered by: welCommerce ecommerce makers