Welke held kies jij?

Zoek jij een probleemoplosser, expert op de achtergrond of vertrouwenspersoon? Jouw juridische held vind je onder ons Superhelden-menu-item.

MAIL ONS BEL ONS

Twee herders, een paard en een ezel

Op mijn telefoon een gemiste oproep. Een opdrachtgever die ik lang niet heb gesproken. Bijzonder dat hij me belt net voor de feestdagen. Ik bel terug en hoor een boze, aangedane opdrachtgever met een verhaal dat voor de kerstdagen bijna verzonnen lijkt.

Een paard en een ezel moeten van stal A naar stal B. De verhuizing is gepland, maar lijkt problemen op de te leveren vanwege een financiële, verhitte discussie met de stalhouder.

Zoals vaak in mijn vak hebben verhitte discussies een dikke onderliggende emotie aan beide kanten. Vaak kan ik beide kanten bijstaan, doordat een discussie zelden zwart/wit is. Ook hier zijn de emoties dieperliggend en vaak het resultaat van afspraken die onderling anders worden geïnterpreteerd. Aan beide kanten zijn kwetsbare groepen verknocht aan het paard en de ezel, en betekent het wel of niet verhuizen altijd verdriet aan een van de twee kanten.

Wetend dat ik altijd een van de twee kanten opzadel met verdriet ga ik met enige buikpijn bellen met de stalhouder. Mijn vermoeden over de dikke onderliggende emotie is juist. Hakken in het zand, onbegrip, verdriet, boosheid. En ik heb begrip voor de emotie van de stalhouder, want de emotie is eerlijk, authentiek en menselijk.

De oplossing van de stalhouder om de financiële discussie te beslechten door het niet afgeven van het paard en de ezel voor de verhuizing is een slechte. Een slechte oplossing voor hem en voor mijn opdrachtgever.

Ik luister, ik praat, ik veer, redeneer, word even functioneel boos, leg de juridische kaders uit, probeer extra informatie te krijgen en waar mogelijk nog een win/win te creëren voor beide partijen. Ik ben ook mens en wil het liefst voor alle kanten een prettige start voor de kerst.

Ik krijg het niet voor elkaar om het verdriet aan beide kanten bij de aanwezige kwetsbare groepen over de verhuizing van de dieren te laten verdwijnen. Een keus voor het ene is het verdriet van de ander. Mijn opdrachtgever heeft mij gebeld ten behoeve van zijn kwetsbare groep en dat is dan ook mijn leidende belang. 

Mijn oprechte aandacht en luisterend oor voor de stalhouder werkt. Niet dat we het met elkaar eens zijn, maar op het belangrijkste punt vinden we elkaar eindelijk wel. Het paard en de ezel verhuizen naar mijn opdrachtgever. Met verdriet voor de achterban van de stalhouder.

Ik moet denken aan het kerstverhaal. Ik denk aan de herders die het licht van de kerstster volgen om te komen waar ze moeten zijn. Herders die allen de zorg hebben over hun schaapjes. Net als de stalhouder en ik. Hij heeft de zorg over ‘zijn schaapjes’ en ik de zorg over de mijne, waarbij we uiteindelijk gezamenlijk hetzelfde licht volgen om even stil te staan bij het groter belang. Zijn verrassende besluit om alsnog de verhuizing van het paard en de ezel niet te blokkeren verrast me. Geeft me warmte en voel de compassie. Nog nooit heb ik dit binnen mijn praktijk gevoeld bij het eindelijke offer dat de ander in zijn ogen brengt. Het zal de magie van de kerstdagen zijn……

Datum: 28 december 2016

MAIL ONS BEL ONS

Welke held kies jij?

Zoek jij een probleemoplosser, expert op de achtergrond of vertrouwenspersoon? Jouw juridische held vind je onder ons Superhelden-menu-item.

MAIL ONS BEL ONS