errol-flynn-robin-hood

Robin Hood

Vandaag sta ik even stil. Ik luister. Voel. Heb de behoefte om te schrijven.

Werken doen we voor geld. Onze eerste levensbehoeften moeten worden vervuld. Er zijn er maar weinigen die dat niet (meer) hoeven te doen. Eten en drinken, dak boven het hoofd. Mijn geld verdien ik met het recht. Ik was advocaat, bedrijfsjurist, later docente recht. Ik ben nu zelfstandig ondernemer/jurist.

De studie recht koos ik vanuit een oergevoel. Onrechtvaardigheid werd ik als kind al misselijk van. Ik zou als een Robin Hood vechten. Koos niet de pijl en boog, maar het wetboek als wapen. Ik wil van toegevoegde waarde zijn. Kinderlijke eenvoudige dromen. De studie is er gekomen, de baan in de advocatuur ook. ‘So far, so good.’

Geld verdienen deed ik. Een net salaris elke maand op mijn bankrekening. Maar mijn vuurtje doofde. Ik weet nu waardoor. Datgene waar ik zo intens gelukkig van word, dat vond ik niet daar waar ik was. Ik wil delen wat het is.
Ik word gelukkig van oprechtheid (2), gelijkwaardigheid (3), verbinding (4), integriteit (5) en professionaliteit (6). Als deze elementen mijn kern zijn, dan kan ik dat slechts als jurist met de ander delen. Ik kan niet zijn wie ik niet ben. Ik kan wel proberen me anders voor te doen, maar dat zal jammerlijk mislukken. Blijkt ook wel uit eerdere ervaringen, waarbij ik heb geprobeerd mezelf te wrikken in letterlijk en figuurlijke mantelpakken die niet passen.

Mensen die zich goed voelen bij ‘mijn’ elementen, zijn de mensen voor wie ik als jurist de optimale toegevoegde waarde kan leveren. Er is onderlinge herkenbaarheid op kernniveau. Als mijn (vak)kennis en kunde vervolgens aansluit bij de juridische vraag van de ander, dan is het feest compleet, want dan ontstaat er een ongekend mooie win/win.

Voor de mensen die een beroep doen op Recht Wel mag ik de door mij gedroomde superheld zijn. Met vallen en opstaan. Met minder maandelijks salaris dan in de advocatuur en het onderwijs. Werken voor het geld maar nu met een fel brandend vuur. Voor zolang dat gegeven is. Want werken doe ook ik voor het geld.

Hoe werk jij? Met over zonder vuur? Ik ben benieuwd.

Met vriendelijke groet,

Marjel

NOTEN:
(1) https://nl.wikipedia.org/wiki/Abraham_Maslow
(2) Eerlijkheid, transparantie, open/direct, rechtvaardig
(3) Respectvol, vrijheid, 100% aandacht en inzet, win/win
(4) Oprecht contact, diepgang, open minded, communicatie, humor
(5) Betrouwbaar, autonoom, empathisch, zelfstandig
(6) Analytisch, daadkrachtig

Posted on 06/01/2016

MAIL ONS BEL ONS

onze helden

  • sfeerfoto

Welke jurist kies jij?

Zoek jij een toezichthouder, bedrijfsjurist of mediator? Neem dan contact met een van onze juristen op.

MAIL ONS BEL ONS