Welke held kies jij?

Zoek jij een probleemoplosser, expert op de achtergrond of vertrouwenspersoon? Jouw juridische held vind je onder ons Superhelden-menu-item.

MAIL ONS BEL ONS

Het Vonnis en Vat Vol Vragen

Daar is hij dan. Ik wist dat hij zou komen.

Een versnelde afhandeling was beloofd, maar de rechterlijke macht is zwaar belast zodat het vonnis op de laatste dag maar binnen de aangegeven termijn binnen kwam.

Een vonnis waar ik enorm naar uitkeek. Enigszins tegenop keek vanwege het verloop van de zitting 

Wat is het verhaal….. 

Een lieve bekende uit mijn jeugd vroeg mijn hulp. Het betrof een zaak die zwaar op haar hart rustte. De rechtsbijstand, eveneens zwaar belaste juristen en vaker niet de juiste persoon op de juiste plaats, bood niet de steun en advies die noodzakelijk was. Ik mocht instappen als “Japie Krekel” van de rechtsbijstandsjurist. Af en toe het vuur aan de schenen leggen om ze tot snellere actie te dwingen, maar altijd met het gezamenlijke belang van “mijn” lieve bekende voor ogen. Uiteindelijk liep de zaak zo hoog op, dat een laatste juridische procedure werd opgestart door de andere kant. Gelukkig….

Gelukkig..…ja, een raar woord voor een procedure op het dak van mijn lieve bekende, maar eindelijk zouden knopen worden doorgehakt. Knopen die al zo lang vast leken te zitten en die nu niet liefdevol, maar met juridisch geweld moesten worden doorgehakt.

Bij een opgestarte procedure heb je als verzekerde de keus voor een eigen voorkeursadvocaat of voorkeursjurist. De rechtsbijstandverzekering vond mij als jurist af te raden, omdat ik geen hoger beroepszaken mag doen in het arbeidsrecht, maar mijn lieve bekende was duidelijk en stellig. Het was ik en geen ander.

Als iemand zoveel vertrouwen in je legt, dan is dat de voedingsbodem voor een geweldig resultaat. Ik had me kwaad gemaakt op een prachtig processtuk. Via de post ingediend bij de rechtbank. De post behandelde het als pakketpost, dus het mag duidelijk zijn dat het een flink verhaal was. Mijn vertrouwen in de goede afloop knalde bijna door het plafond. Deze zaak was zo klaar als een klontje. Als de rechter het niet met mij (vooral mijn lieve bekende) eens zou zijn, dan vrat ik mijn pet (of iets anders onzinnigs) op.

De zittingsdag. Positieve zenuwen. Zicht op een toekomst zonder knopen voor mijn lieve bekende. Mijn adrenaline pompt positief door mij heen.

De rechter oogt vriendelijk. Stelt scherpe vragen aan de andere partij bij de start en ik voel me langzaam in de “zie-je-wel-mijn-voorgevoel-had-gelijk-stemming” komen, totdat….totdat de rechter de zaak laat kantelen in de rechtszaal. Mijn maag gaat draaien….dit kan toch niet waar zijn? De laatste poging tot een schikking mislukte jammerlijk, omdat de andere partij zich gesterkt voelde door de rechter.

Ik ga met een gevoel van misselijkheid terug naar huis. Praat mijn lieve bekende moed in met de wetenschap dat we er alles maar dan ook ALLES aan hebben gedaan.

De zaak blijft in mijn hoofd spoken. Gaat de rechter een vonnis vellen dat echt zo ver buiten mijn belevingswereld zit? En wat betekent dat dan voor mij als jurist? Heb ik dan de feeling verloren met wat wel en niet rechtvaardig is in arbeidsrechtland? Wat is er aan de hand met mijn gezond boerenverstand? Wil ik nog wel werken in een branche waar goed en slecht niet meer wordt onderkent? Een vat vol vragen is geopend.

Het vonnis is binnen. Met spanning maak ik de digitale versie open die mij is toegezonden door de sympathieke advocaat van de andere partij. Hij wist dat ik op vakantie was en zat te wachten op het vonnis.

Ik houd mijn adem in…..lees het diagonaal door en spurt door naar het einde waar staat wat er daadwerkelijk is besloten. Ik laat mijn adem los, een zucht verlaat mijn lippen en in mijn ogen komen de tranen.

Het is een vonnis dat recht doet aan de situatie van mijn lieve bekende. Niet alles gekregen wat ik had verzocht, maar wel datgene behaalt wat het gezond boerenverstand me ingaf naast mijn juridische rugzak.

Mijn vat vol vragen is gesloten. Geen idee voor hoe lang…..

Met vragende groet,

Marjel Sterrenberg

Datum: 22 augustus 2016

 

 

 

MAIL ONS BEL ONS

Welke held kies jij?

Zoek jij een probleemoplosser, expert op de achtergrond of vertrouwenspersoon? Jouw juridische held vind je onder ons Superhelden-menu-item.

MAIL ONS BEL ONS