fsw-vertrouwen-en-leeftijd

DEFAM, waarom ben ik zo weinig euro's waard?

Beste meneer/mevrouw DEFAM,

Jaren geleden ben ik uw klant geworden. Met open armen ben ik destijds ontvangen. Wat was het een warm bad. Dank daarvoor.

Ik was destijds advocaat in loondienst met een vast inkomen. Een lening kreeg ik van u zonder enige moeite. Eigenlijk een vanzelfsprekendheid. Als je kijkt naar mijn situatie van toen was deze niet zo financieel stabiel als nu. De fit tussen mijn werkgevers en mij was helaas voor alle partijen niet altijd aanwezig. Toch hebben jullie destijds in mij gelooft, want de lening werd verstrekt op mijn toenmalige inkomen en waarschijnlijk ook dat van mijn partner.

Nu ben ik sinds 2011 een zelfstandig hardwerkende jurist met een eigen juristenkantoor. Eerst gecombineerd met een parttime dienstverband als docent, maar later heb ik de overstap gemaakt naar het fulltime ondernemerschap.
Weet u, meneer/mevrouw DEFAM, een klantenkring heb je niet ineens opgebouwd als je vertrekt bij een werkgever. Dat kost tijd. En nu me dat uiteindelijk was gelukt en ik kon fulltime ondernemen voelde ik me ‘koningin te rijk’.

Knokkend voor mijn inkomen wat maandelijks lukt. Het vuur uit mijn sloffen werkend. Met passie. Ik doe eindelijk wat 100% bij me past. De fit met mijzelf als ondernemer is waanzinnig ?? kan ik wel zeggen. Financiële stabiliteit heb ik nu al 4 jaar bevochten en gekregen. Het heden en de toekomst zien er nog beter uit.

En nu.....nu komt de vreemde situatie, meneer/mevrouw DEFAM.

Ik ben volgens u 0,00 euro waard voor een doorlopende lening als consument. Dat is heel erg weinig. Ik kan u zeggen....dat steekt.

Ik kan wel – volgens het advies van mijn tussenpersoon – een andere lening krijgen maar tegen een aanzienlijk hoger rentetarief (ongeveer 7% in plaats van 4,7%). Zogenaamde extra risicodekking, want dat ben ik nu als ondernemende zelfstandige; een risico voor u.

Meneer/mevrouw DEFAM, ik begrijp best dat niet alle zelfstandigen financieel even stabiel zijn en dat er zelfs bij gebleken stabiliteit in het verleden geen garanties worden gegeven voor de toekomst. Ik ben niet uit een ei gekropen. Maar: waar is de menselijke maat gebleven, dat in een persoonlijk gesprek met een kredietaanvrager en op basis van de financiële stukken van een heel gezin (want ik heb nog steeds een partner met vast inkomen) wordt bekeken of er vertrouwen is voor het verstrekken van een lening?

spreker-persoonlijk-leiderschap-van-controle-naar-vertrouwen

Het vertrouwen van u in mij, meneer/mevrouw DEFAM, zou zoveel groter moeten zijn gezien de prestatie die ik nu lever ten opzichte van de eerdere prestaties tijdens dienstverband. Wat is er in onze onderlinge relatie gebeurt dat het vertrouwen zo is verdwenen? De aanwezige dekking binnen ons gezin voor de lening is er, maar ik ben – ondanks mijn aantoonbare prestaties - 0,00 euro waard.

Ik denk dat ik maar eens diep zucht en hoop dat ook binnen de financiële sector weer wordt gekeken naar de persoon en de menselijke maat in plaats van (halve) cijfers alleen. Voor nu red ik me wel, ook zonder uw steun.

Mocht u, meneer/mevrouw DEFAM, nog behoefte hebben aan een persoonlijk gesprek om van gedachten te wisselen, dan sta ik daar uiteraard voor open. Laat het dan niet gaan over de niet verstrekte lening, maar een gesprek van persoon tot persoon over de menselijke maat en onderling vertrouwen.

Met vriendelijke groet,

Marjel Sterrenberg

Posted on 20/10/2015

MAIL ONS BEL ONS

onze helden

  • sfeerfoto

Welke jurist kies jij?

Zoek jij een toezichthouder, bedrijfsjurist of mediator? Neem dan contact met een van onze juristen op.

MAIL ONS BEL ONS